Zon op Leidschendam-Voorburg Coöperatie U.A.

Meer over Zon op Akkerlust, Stompwijk

Onze installatie op locatie Akkerlust, nabij de Kniplaan.
De installatie beslaat 2 dak delen met in totaal 162 panelen van 340 Wattpiek elk, in totaal een verwachte opbrengst van 40.000 kWh gemiddeld per jaar. De zonnepanelen zijn gelijk verdeeld over het oostelijke deel en het westelijke deel. Het westelijk deel heeft een beter rendement. Overall is de opbrengst van Akkerlust lager dan wat vooraf verwacht, daarom een analyse.

In de analyse maken we het vergelijk met de opbrengst van Zon op Cascade. Beide installaties worden dagelijks gemonitord door leden. Als voorbeeld kiezen we voor een maximaal zonnige dag; 22 juni 2022.

Grafiek actief vermogen van Zon op Cascade, bij een dag opbrengst van 498 kWhGrafiek actief vermogen van Zon op Akkerlust, bij een dag opbrengst Akkerlust 273,65 kWh
De afvlakking is de “topping” vanwege het maximaal vermogen van de netaansluiting van 3 x 80AHet maximaal vermogen van de netaansluiting van 3 x 50A, een top van 35kWh

Zon op Akkerlust is in verhouding van kiloWattpiek 72% ten opzichte van Zon op Cascade. De opbrengst zou dus ongeveer 72% van 498kWh moeten zijn, dus 350kWh. Op de voorbeeld dag missen we dus zo’n 76kWh, op deze dag is dat plus minus 22%. maar ook 40% komt voor. Er zijn maanden waarin het verschil
-25% is, over een heel jaar berekenden we een gemis van 17%.
Van september tot maart doen we het wel goed -en beter-, maar dat zijn niet de top maanden.

Oorzaak

De oorzaak van het gemis aan stroom is het feit dat het netwerk ‘vol’ is. De spanning van het net stijgt dan naar 253V, de maximale spanning dat een installatie stroom op het net mag zetten om leveren. (Bron: Stedin).

Stompwijk heeft inmiddels rond de 5.000 zonnepanelen, waarvan ongeveer 1.500 in een straal van 1-1,5 kilometer rondom Akkerlust. Omdat Stompwijk zelf weinig grootverbruikers heeft, en wel heel veel zonnepanelen, moet de stroom nog zo’n 3,5 km richting Leidschendam naar het eerstvolgende verdeelstation/transformatorhuisje in de Venestraat, net voor het tunneltje van de A4.

Meerdere eigenaren van zonnepanelen in de directe omgeving ondervinden hetzelfde probleem en missen dus opbrengst door een overvol netwerk en een beperkte infrastructuur. De eigenaren van enkele thuis- installaties in het dorp zeggen dat ze geen problemen hebben, onbekend is of dit probleem ook eigenaren betreft van andere (grote) installaties rond het dorp.

De certificaathouders van Zon op Akkerlust krijgen overigens tot en met 2025 een hele mooie prijs voor de wel geleverde kWh dus valt het ‘gemis’ aan opbrengst wel te dragen. In de toekomst zal dat beslist anders zijn. Reden te meer om de productie goed te blijven volgen.